De geschiedenis van Elisabeth Televisie

Elisabeth Televisie is begin jaren tachtig van de vorige eeuw gestart als activiteitentelevisie voor de bewoners en patiënten van huize Elisabeth aan de Leuvenaarstraat in Breda. Een kleine groep vrijwilligers bracht de activiteiten in beeld voor bewoners die vanwege hun ziekte deze niet meer zelf konden meemaken. Zij konden op hun eigen televisie meekijken via het zogenaamde huiskanaal waarop Elisabeth Televisie werd uitgezonden.

Via via werden 2 Sony camera’s en een U-matic recorder op de kop getikt, en er werd een verrijdbare regiewagen gemaakt. Het was een publiek geheim dat deze regiewagen op een voormalige lijkbaar was geplaatst. Elisabeth Televisie heeft tot en met 2009 op deze voormalige lijkbaar steeds haar regiewagen gebouwd. Natuurlijk ging ook Elisabeth Televisie met haar tijd mee en werden de U-matic camera’s achtereenvolgens ingeruild voor Super VHS, digitale tapes en in 2009 voor HD-camera’s met bestandjes. Halverwege 2009 werd ter gelegenheid van het 190-jarig bestaan een nieuwe digitale regiewagen in gebruik genomen en werd de oude lijkbaar buiten gebruik gesteld.

Legendarisch waren de uitzendingen waarin het beroemde spelletje ‘Hoger-Lager’ van de Belgische televisiepresentator Walter Capiua, werd nagespeeld. Andere hoogtepunten waren de Nieuwjaarsrevue en de kerstspektakels.
Traditioneel worden de heilige missen op kerkelijke hoogtijdagen uitgezonden, evenals de Optocht van ’t Kielegat op carnavalsmaandag.
In een van oorsprong katholiek huis zijn de uitzendingen van de heilige missen op kerkelijke hoogtijdagen natuurlijk verplichte kost.
Na de eerste jaren van activiteiten televisie ging Elisabeth Televisie zich ook toeleggen op het uitzenden van een maandelijks programma waar het wel en wee van Elisabeth en Breda door presentatoren Chris Roelants en Ineke Marijnissen aan elkaar werd gepraat. Technisch ondersteund door George van Gils, Piet Nuijten en Frans van Gils.
Inmiddels is de  ETV Matinee een traditie en wordt nog elke maand uitgezonden, nu vanuit het nieuwe restaurant De Markt op Elisabeth Centrum met presentatoren Ad Romijn en Chris Roelants ondersteund door een nieuwe garde vrijwilligers.

Huisvesting ETV

Elisabeth heeft altijd een eigen ruimte op de Leuvenaarstraat gehad. Natuurlijk om de almaar uitdijende inventaris op te slaan maar ook voor reparaties en een gezellig samenzijn. Lange tijd is de Soos op de eerste verdieping boven de receptie de vaste uitvalsbasis voor het tv-team geweest. Achter het gordijn, naast de sjoelbakken, de spelletjes en de haaknaalden, stond de regiewagen van Elisabeth Televisie opgesteld. Met de camera’s keurig in het gelid er bovenop.

Toen op woonlaag negen van het verzorgingshuis de laatste zusters waren vertrokken, kreeg Elisabeth Televisie een eigen appartement. Nummer 932, met geen bordje op de deur, dat zou maar kwaadwillende op slechte gedachten brengen. Dagen waren de vrijwilligers samen met de technische dienst bezig de tientallen meterslange kabels door het huis te trekken om de uitzending van de eerste verdieping te verplaatsen naar de 9e. De douche werd een opslagruimte, het keukentje de koffiecorner en in de huis/slaapkamer werd de regiewagen met koffietafel opgesteld. Een eigen balkon met schitterend uitzicht op de toren van Breda complementeerde het geheel. De vrijwilligers waren kind aan huis bij het naastgelegen zorghotel dat pas was opgestart. De huiskamer van het zorghotel werd ook een beetje de huiskamer van de vrijwilligers van Elisabeth Televisie. De koffie was er altijd bruin en een koekje nooit ver weg.

Toen de interimzorg uiteindelijk het vertrouwde appartement 932 opeiste, verhuisde Elisabeth Televisie naar woonlaag drie dat leeg was komen te staan. Volop ruimte maar minder gezellig dan bij het zorghotel.
Momenteel heeft Elisabeth Televisie in de nieuwbouw aan de Leuvenaarstraat weer een eigen ruimte. En nee, niet achter een gordijn!

Anekdote

Natuurlijk ging er ook wel eens wat mis. Zo maakten de vrijwilligers in de oudbouw elke maand een leuke uitzending in het tijdelijke restaurant naast het winkeltje. Steeds viel tijdens de uitzending de stroom uit. Het duurde een paar uitzendingen voordat bij de vrijwilligers het spreekwoordelijke lichtje ging branden en ze de oorzaak van de stroomstoring achterhaalden. Wat was het geval? De winkelbediende had om één uur pauze en deed trouw het licht in de winkel uit. Helaas was het stopcontact waarin de regiewagen zat, gekoppeld aan de lichtschakelaar van het winkeltje. En dus was het elke eerste zaterdag van de maand stipt om 13:00u zwart op Elisabeth Televisie….

 

 

Stichting Elisabeth
Correspondentie-adres
Postbus 90103
4800 RA Breda
t 076 208 28 00
f 076 527 62 04
e info@elisabethbreda.nldeBreedonk, Stichting Elisabeth en Surplus zijn gefuseerd.
De nieuwe organisatie gaat verder onder de naam Surplus. Door het bundelen van onze krachten en te investeren in samenwerking met andere professionals kunnen we nog meer betekenen voor de mensen in ons werkgebied. De informatie die u op deze website vindt, zal niet meer actueel gehouden worden.
Wij verwijzen u daarom graag naar de website van Surplus: http://www.surplusgroep.nl
Wilt u contact opnemen met onze klantenservice, bel dan het onderstaande nummer: 076 - 208 22 00
Voor overige vragen kunt u contact opnemen met het hoofdkantoor van Surplus: 076 - 208 28 00
toggle