Cliënten van het Ontmoetingsplein bij Elisabeth Centrum werden samen met mantelzorgers in het zonnetje gezet

Oog hebben voor de wereld om je heen

Een buurman of buurvrouw die eenzaam is of hulp nodig heeft… Vaak staan we er niet eens bij stil. Iedereen kan een partner of ouder hebben die ziek wordt waar je extra voor moet zorgen. Je verantwoordelijk voelen voor de medemens en daar ook iets voor willen betekenen is een mooi uitgangspunt. Zo kan een klein lichtpuntje al een wereld van verschil maken.

Mantelzorgers maken het verschil

Wisten jullie bijvoorbeeld dat er in Nederland 4 miljoen (!) mantelzorgers zijn? Daarvan helpen 610.000 mensen een ander langer dan drie maanden en ruim 8 uur per week. Dat is bijna één op de zeven mantelzorgers. Als dit een partner betreft kan dat oplopen tot 24 uur per dag.

Een deel van deze cliënten komt een aantal dagdelen naar het Ontmoetingsplein in Zorgcentrum Elisabeth. Dit om de partners of verzorgenden eventjes te ontlasten. Want vaak komt mede door de zware zorg ook de mantelzorger in een sociaal isolement terecht. Binnen het Elisabeth worden deze opgevangen door gastvrouwen/heren. Zij nemen het stukje zorg weer even over, met een professional op de achtergrond. Men kan dan deelnemen aan verschillende activiteiten die dagelijks aangeboden worden, maar men er kan ook gezellig gekletst worde aan tafel met een bakje koffie. Eigenlijk zijn deze gastvrouwen/heren ook weer een soort van mantelzorgers.

Dit bracht Gert van Zoeren (AH), Tjerry van der Meer (Elisabeth) en Mirjam Klees (Cingel College) genoeg motivatie om de handen ineen te slaan en op woensdag 25 januari jl. een avond te organiseren. Niet om alleen de cliënt, maar ook hun mantelzorgers en de gastvrouwen/heren die uiteindelijk de cirkel weer rond maken, in het zonnetje te zetten.

Een bijzondere avond op 25 januari

Er werd een gezellige dinershow voor alle betrokkenen georganiseerd. Aan mooi gedekte tafels werden de gasten ontvangen door lakeien. Leerlingen en docenten van het Cingel College hadden een bijzonder driegangenmenu samengesteld, waarin de Hollandse Stamppot centraal stond. Annemarie van den Berg (90), een bewoonster van Stichting Elisabeth, vertelde een prachtig verhaal over het ontstaan van de stamppot. Studenten van het Cingel College waren voor school net de musical “Sister Act’ aan het voorbereiden. Stichting Elisabeth kreeg tussen de gangen door de primeur van de voorstelling! Ook Tjerry zorgde voor muzikale opluistering. Hij zong onvoorbereid een aantal duetten met mensen uit de zaal, die uiteindelijk eindigde in één grote polonaise.

Het werd een zeer bijzondere avond. Mantelzorgers waren in de gelegenheid elkaar te ontmoeten en met elkaar kennis te maken. Bovenal werd er vooral genoten. Dat bleek ook de volgende ochtend; Het feestje was het gesprek van de dag.
Zowel Gert van Zoeren (AH), die voor sponsoring zorgde, als het Cingel College hebben toegezegd dit evenement volgend jaar te zullen herhalen.

Foto: Mw. Rijsdijk en staigiare Guillermo Ardon hebben het naar hun zin!

Foto: Mw. Warnier en Tjerry in een gezellig onderonsje

Stichting Elisabeth
Correspondentie-adres
Postbus 90103
4800 RA Breda
t 076 208 28 00
f 076 527 62 04
e info@elisabethbreda.nldeBreedonk, Stichting Elisabeth en Surplus zijn gefuseerd.
De nieuwe organisatie gaat verder onder de naam Surplus. Door het bundelen van onze krachten en te investeren in samenwerking met andere professionals kunnen we nog meer betekenen voor de mensen in ons werkgebied. De informatie die u op deze website vindt, zal niet meer actueel gehouden worden.
Wij verwijzen u daarom graag naar de website van Surplus: http://www.surplusgroep.nl
Wilt u contact opnemen met onze klantenservice, bel dan het onderstaande nummer: 076 - 208 22 00
Voor overige vragen kunt u contact opnemen met het hoofdkantoor van Surplus: 076 - 208 28 00
toggle