Elisabeth besteedt aandacht aan Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie met een avondvullend programma.

Woensdag 17 mei is het Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie Elisabeth heeft op deze dag een speciaal avondprogramma samengesteld om het onderwerp op een luchtige manier bespreekbaar te maken. Wethouder Miriam Haagh is aanwezig om de ‘roze avond’ te openen.

Het programma
De avond wordt geopend door wethouder Miriam Haagh. ER is een muzikaal avondprogramma samengesteld door Tjerry en Mariska. Tijdens deze avond komen verschillende mensen aan het woord: transgenders en ouderen vertellen hun persoonlijke verhaal. U bent van harte welkom op woensdag 17 mei van 19.00 uur tot 20.45 in het restaurant van Elisabeth Centrum. De avond is gericht op ouderen, maar iedereen is welkom.

Muziek verbindt

Landelijk onderzoek gaat ervan uit dat ongeveer 10 procent van de bevolking als homoseksueel, lesbisch of biseksueel door het leven gaat. Om dit onderwerp op een luchtige manier bespreekbaar te maken, hebben Tjerry en Mariska een muzikaal  ‘roze’ programma samengesteld.

Zij zingen liedjes van bekende ‘roze’ Nederlanders en vertellen daarbij kort hun levensverhaal. Zo wilde Johnnie Jordaan zelfmoord plegen, hield Wim Sonnevel ‘zijn geheim’ angstvallig verborgen, Jos Brink zorgde voor een stukje acceptatie, en de Zangeres Zonder Naam werd gekroond tot Homo moeder.

Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie

Woensdag 17 mei is het Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie Deze dag werd niet zomaar gekozen. Op 17 mei 1990 werd homoseksualiteit door de Wereldgezondheidsorganisatie officieel van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten geschrapt. Tot dan stond ‘homo zijn’ als een psychische aandoening te boek.

Tjerry aan het woord

Tjerry vertelt over zijn ervaringen. “Ik ben zelf al 20 jaar werkzaam als activiteitenbegeleider voor ouderen. (Mariska heeft haar eigen zangpraktijk). Mijn persoonlijke ervaring leert dat ouderen echt niet zo snel meer schrikken van het feit of iemand homo is of niet. Ook ‘zij’ leven niet meer met diezelfde vooroordelen van vroeger, toen homoseksualiteit nog als een schande werd gezien, en er niet over werd gesproken. In mijn persoonlijke jonge jaren kende ik alleen een Albert Mol, een Jos Brink of Pia Beck. Daar hield het voor mij destijds ook mee op.”

De openheid op televisie en media heeft er mede voor gezorgd dat er op dit onderwerp steeds minder een taboe rust, beaamt Tjerry. “Ik hoor vaak genoeg ouderen praten over een kind, kleinkind of familielid die homo of lesbisch is. Natuurlijk begrijp ik best dat er soms nog een drempel kan zijn om hier openlijk over te praten. Toch is het voor deze doelgroep ook het belangrijkste dat hij of zij gelukkig is.”

“Dit is uiteindelijk ook het thema van ons programma”, vertelt Tjerry. “Het maakt niet uit van wie je houdt, zolang je maar gelukkig bent. Met zorgvuldig gekozen liedjes, houden we het vooral luchtig en herkenbaar. Liedjes als ‘ik krijg een heel apart gevoel van binnen’, ‘ja dat is Peter’, en ‘ik lig op mijn kussen stil te dromen’ krijgen hierdoor opeens een heel andere lading. Ook vertellen we een kort sprookje over een prinses die verliefd wordt op een andere prinses. We laten in ons programma ook twee jonge transgenders aan het woord. En hoewel dit programma in eerste instantie op ouderen is gericht, is iedereen van harte welkom.”

Stichting Elisabeth
Correspondentie-adres
Postbus 90103
4800 RA Breda
t 076 208 28 00
f 076 527 62 04
e info@elisabethbreda.nldeBreedonk, Stichting Elisabeth en Surplus zijn gefuseerd.
De nieuwe organisatie gaat verder onder de naam Surplus. Door het bundelen van onze krachten en te investeren in samenwerking met andere professionals kunnen we nog meer betekenen voor de mensen in ons werkgebied. De informatie die u op deze website vindt, zal niet meer actueel gehouden worden.
Wij verwijzen u daarom graag naar de website van Surplus: http://www.surplusgroep.nl
Wilt u contact opnemen met onze klantenservice, bel dan het onderstaande nummer: 076 - 208 22 00
Voor overige vragen kunt u contact opnemen met het hoofdkantoor van Surplus: 076 - 208 28 00
toggle