De Wijkzuster is definitief terug in West-Brabant

Twee jaar geleden werd op initiatief van de Kruisvereniging Noord-Brabant de Coöperatie Wijkzuster i.o. opgericht.
Het doel van deze coöperatie is de wijkzuster als basisvoorziening in iedere kern en wijk van de dertien deelnemende gemeentes. Zelfs de Koning kwam op werkbezoek en zag dat het goed was. Hij was niet de enige. Het concept wijkzuster heeft het keurmerk gekregen en zorgverzekeraars CZ en VGZ hebben ook voor 2017 een contract toegezegd.
Evenals Gemeente Moerdijk. Op 21 november is de coöperatie wijkzuster definitief opgericht. Dit werd dinsdag gevierd met een symposium: De Wijkzuster Toekomstproof?!

DOOR ELLES JANSEN
Ruim vijftig wijkzusters waren aanwezig op het symposium. Naast een aantal bestuurders van de deelnemende organisaties waren o.a. ook de wethouders Eef Schoneveld (Gemeente Moerdijk) en Corné van Poppel (Gemeente Roosendaal) aanwezig.
Schoneveld gaf de primeur dat Gemeente Moerdijk extra geld heeft vrijgemaakt voor de wijkzusters in deze regio.

Hoe werkt de wijkzuster
Momenteel werken er 63 wijkzusters en wijkbroeders in westelijk Noord-Brabant.
Al ruim twee jaar werken zij succesvol samen als aanspreekpunt op het gebied van zorg, wonen en welzijn in de wijk.
Zij zijn onafhankelijk en vormen de schakel tussen het medische en sociale domein. De wijkzuster staat dicht bij de cliënt en dienst familie, mantelzorgers. Ze worden ingeschakeld bij “niet pluis gevoel” en door hun zichtbare aanwezigheid in de wijk zijn ze laagdrempelig benaderbaar. De wijkzuster levert zorg vanuit de behoefte van de cliënt.

Toekomst
Het hoofdthema van het symposium ging over de toekomst. Via een ludiek optreden van Omdenker Pepijn Lagerwey werden de wijkzuster uitgedaagd om ‘Ja Maar …. reacties’ om te buigen naar kansen en mogelijkheden. Deze tools zullen hen nog verder helpen in de uitdagingen die hen de komende jaren te wachten staan. Steeds meer mensen krijgen dementie (een op de vier) en ook de palliatieve zorg neemt toe. “Daarnaast zou de wijkzuster een belangrijke rol kunnen vervullen in transfer van (oudere) ziekenhuispatiënten die terug naar huis mogen”, aldus Anton van Mansum, bestuurder bij Surplus.
“Een derde van de ouderen komt slechter uit het ziekenhuis dan dat men erin ging. Mensen eten slechter en bewegen er nauwelijks.” Er was tijdens het symposium ook een tafelgesprek met een huisarts, wethouder, zorgmanager, bestuurder en wijkzusters om over de toekomst te debatteren.

Uniek
Henk van Tilborg, voorzitter van Kruisvereniging Noord-Brabant is trots op ‘zijn’ wijkzusters.
“Zes jaar geleden waren er 96 projecten ingediend bij ZonMW “Zichtbare Schakels”.
Ons concept van de wijkzuster is de enige die nog over is. En zich bewezen heeft.”
CZ-Topman Wim van der Meeren stelde in een interview met Het Kruisvenster (ledenblad van de Kruisvereniging Noord-Brabant) “Nederland had, heeft en houdt behoefte aan de wijkzuster.”

workshop-omdenken-3

workshop-omdenken-2

 

workshop-omdenken

Stichting Elisabeth
Correspondentie-adres
Postbus 90103
4800 RA Breda
t 076 208 28 00
f 076 527 62 04
e info@elisabethbreda.nldeBreedonk, Stichting Elisabeth en Surplus zijn gefuseerd.
De nieuwe organisatie gaat verder onder de naam Surplus. Door het bundelen van onze krachten en te investeren in samenwerking met andere professionals kunnen we nog meer betekenen voor de mensen in ons werkgebied. De informatie die u op deze website vindt, zal niet meer actueel gehouden worden.
Wij verwijzen u daarom graag naar de website van Surplus: http://www.surplusgroep.nl
Wilt u contact opnemen met onze klantenservice, bel dan het onderstaande nummer: 076 - 208 22 00
Voor overige vragen kunt u contact opnemen met het hoofdkantoor van Surplus: 076 - 208 28 00
toggle